Pro jedlé květiny nemusíme chodit nikam daleko, najdeme je všude kolem nás, v naší zahradě i při výletě třeba na louce u lesa. Vždy dbáme na to, aby šlo o rostliny, které nejsou přímo v sousedství frekventovaných cest a chodníků a nejsou znečištěné.
Jedlé květy mají skoro všechny byliny, které si pěstujeme pro naši domácí lékárnu anebo i proto, že se nám líbí, nebo nám voní. Na pěstování nejsou nijak náročné, stačí jim teplé a slunné místo, kvalitní substrát a zálivka. Stejně je tomu i s jedlými květy divokých rostlin, pokud se rozhodneme je pěstovat v zahrádce. Plané rostliny nemají rády hnojení, protože v přírodě jsou zvyklé využít pro svůj růst jen živiny, které jim dá půda. Ke konzumaci se nejlépe hodí květy utržené těsně před jídlem.
Nejběžnější květy, které stojí za ochutnání
• šalvěj, saturejka, bazalka, majoránka, fenykl se hodí do salátů nebo jen nasypané na hotový pokrm
• brutnák nám hezky ozdobí nealkoholické koktejly nebo talíř s polévkou
• květy máty, kopretiny, sedmikrásky, pažitky, měsíčku, krvavce jsou zajímavým prvkem v salátech a v přílohách
• květy lichořeřišnice ozdobí a skvěle chutnají
• pudink můžeme ozdobit okvětními plátky růží
• ke zmrzlině nebo zákuskům se může přidat levandule
• pampeliška ozdobí v létě osvěžující sklenici s vodou
Některé květy jsou velmi oblíbené v cukrářské výrobě, například v Itálii se ty nejluxusnější dorty zdobí květy fialek nebo okvětními plátky růží kandovaných v cukru, které vytváří velice krásné a zajímavé zdobení.
Zdraví
Kromě originálního vzhledu nám květy v jídelníčku prospívají i našemu zdraví. Obsahují vitamíny, enzymy a minerály. Některé jsou plné látek podporujících trávení. Díky velkému obsahu vody jsou nízkokalorické.
V měsíčku lékařském jsou například látky s protizánětlivými účinky a lutein, který je používaný pro náš zrak. Má rovněž nezanedbatelné množství vitamínu C a lykopenu. Růže nám přidá do talíře vitamín C a polyfenoly, které patří do skupiny preventivních látek při péči o srdce.